WeCreativez WhatsApp Support
Whatsapp Destek Hattı
Merhaba, Online Danışma ve Online Randevu talepleriniz için bize buradan ulaşabilirsiniz.

MİRAS HUKUKU

Faaliyet Alanlarımız

MİRAS HUKUKU

Miras Hukuku Nedir?

Miras hukuku, AND Avukatlık ve Hukuk Bürosu olarak faaliyet gösterdiğimiz hukuk alanlarından bir tanesidir. Miras hukuku insanların ölümünden sonra malları üzerinde yapılan tasarrufları içeren bir hukuk dalıdır.

Miras, insanın yaşamını sürdürürken kazandığı mal varlıklarının ölümünden sonra yakınlarına kalmasını ifade etmektedir. kişilerin öldükten sonra mal varlıklarının yakınlarına kalması noktasında devreye devlet girmektedir. Devlete göre kişiler öldükten sonra mal varlıkları kime isterse ona kalır. Yani kişiler istedikleri kişilere miras bırakabilme özgürlüğüne sahiptir. Bu da vasiyetname adı verilen belgeler ile resmileştirilmektedir. Ancak kişinin bu yönde herhangi bir talebi olmaması durumunda ölen kişinin mal varlığı hayatta olan en yakın kişilere kalır. Yani ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Eğer değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır. Ölen kişinin hayatta hiçbir akrabasının bulunmaması durumunda ise miras devlet hazinesine aktarılır.


Mirasta Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mirasta mal paylaşımı derece sistemi ile yapılır. Bu doğrultuda ilk olarak birinci derece miraşçılardan başlanır. Birinci derce mirasçıların olmaması durumunda ikinci ve üçüncü derece mirasçılar devreye girmektedir. Bu kapsamda miras bırakan kişinin eşi her derece ile birlikte belirli oranda miras hakkına sahiptir.

Mirasta mal paylaşımında her zümrenin yani derecenin ilk sırasında yer alan kişiye zümre başı denir. Zümre başının yaşaması durumunda altsoylarda bulunan kişiler yasal hak sahibi değildir. birinci derecede. Bulunan zümre başı mirasçının çocuklarıdır. İkinci zümre başı ise anne ve babadır. Üçüncü zümrenin ise büyükanne ve büyükbaba olduğu bilinmektedir.

Birinci Zümre Mirasçılar

Miras bırakan kişinin ölümü üzerinde ilk mirasçılar birinci zümrede yer alan mirasçılardır. Miras bırakan kişinin çocukları, torunları ve bunlardan sonra doğan kişileri kapsamaktadır. Mirasçının çocuğu zümre başı olarak kabul edilmektedir. Çocuklar eşit miktarda miras payına sahiptir. Çocukların ölmüş olması durumunda ise her çocuğun payı eşit bir şekilde kendi çocuğuna geçer. Ancak ölen çocuğun eşi ya da evlatlık çocuğu mirasçı olarak sayılmamaktadır. Kan bağı esas alınmaktadır.

İkinci Derece Mirasçılar

Ölen kişinin ikinci derece mirasçıları miras bırakanın annesi ve babasıdır. Anne ve babanın mirasçı olması içn birinci zümreden hiç kimsenin kalmamış olması gerekmektedir. Anne ve baba eşit miktarda hakka sahiptir. Eğer miras bırakanın annesi ve babası ölmüş ise bunların altsoyları mirasçı olur. Yani kardeşler mirasçı konuma geçmektedir.

Üçüncü Zümre Mirasçılar

Miras bırakanın ölmesi üzerine birinci ve ikinci zümreden hiç kimse yoksa miras üçüncü zümre mirasçılara kalır. Bunlarda ölen kişinin büyükannesi ve büyükbabasıdır. Miras bırakanın kendisinden önce ölen büyükanne ve büyükbabasının yerine altsoy mirasçı olarak kabul edilir. Yani ölen kişinin amcası, dayısı, halası ve teyzesi eşit oranda miras hakkına sahiptir. Hala, dayı, amca ve teyzenin ölmüş olması altsoyların mirasçılığını engellemektedir. Eğer üçüncü zümreden de sağ olan ve miras kalacak olan kimse yoksa miras otomatik olarak devlete aktarılır.


Miras Davası Nedir?

Miras davası, miras hukukunun içine aldığı konular ile ilgili açılan davaları ifade etmektedir. mirasçının ölümü ile birlikte mal paylaşımında meydana gelen anlaşmazlıklar ile ilgili taraflar birbirlerine dava açabilmektedir. Bu noktada taraflar miras hukuku avukatları ile iletişime geçerek miras davasını açabilir ve yasal haklarını savunabilirler.

AND Avukatlık ve Hukuk Bürosu miras hukuku avukatlığı alanında sizlere hizmet veriyoruz. Sizin de miras alanında problemleriniz varsa ve hukuki yollara ile bu problemleri çözmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Soru Cevap Alanı

Cevap Başlığı

AND Hukuk Bürosu’na soru göndermek için online danışmanlık sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.