İngiltere'ye Start Up Vizesiyle Gitmek
Start-up Vizesi (Start-up Visa) ile Birleşik Krallık’a Gitmek
Birleşik Krallık, Brexit sürecini sonlandırmaya yaklaşırken, Entrepreneur Visa (Tier 1) yani Girişimci Vizesi’ni sona erdirdi. Ardından Yenilikçi Vizesi (Innovator Visa) ve Start-up Vizesi (Start-up Visa) türlerini getirdi.
Birleşik Krallık’ta iş kurmak isteyenlerin bu iki yeni vize türünden birine başvurması gerekecektir. Bu makalede, İngiltere’de iş kurmak isteyen girişimciler için Start-up Vizesi’ni ele alacağız.
Öncelikle, Start-up Vizesi Birleşik Krallık’ta işletme kurmak isteyen kişiler için uygun bir vize türüdür.
Start-up Vizesi, fazla deneyim ve tecrübesi olmayan, İngiltere’de iş kurmak isteyen gençlere yönelik bir vize türüdür diyebiliriz. Daha çok IT , WEB TASARIM, MÜHENDİSLİK, MİMARLIK, ELEKTRİK VE ELEKTRONİK BÖLÜMLERİ, YAZILIM, OYUN, ARGE gibi alanlardan mezun kişilere vize verilmektedir.
Farklı bir deyişle, Birleşik Krallık’ta var olan bir start-upta çalışmak bu vize tipinin mecbur kıldığı zorunlulukları karşılamaz.
Bu vize türüne başvurabilmek için Birleşik Krallık’ta işletme kurmayı amaçlamanız, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ve İsviçre hariç bir ülkeden başvurmanız ve bazı diğer yeterlilik şartlarını karşılıyor olmanız gerekmektedir.
İngiltere Start-up Vizesi’ne başvurmadan önce, kurmak istediğiniz işletme fikrinin/planının onaylanmış bir kurul tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. İş Fikrinizi/Planınızı onaylayacak kurul ya Birleşik Krallık’taki bir yüksek öğretim kurumu ya da Birleşik Krallık girişimcilerini destekleyen bir geçmişi olan bir işletme kurumu(Bu işletmeleri daha sonra paylaşacağız.) olmalıdır.
Peki Start-up Vizesi ile Birleşik Krallık’a Gitmek İçin Aranan Koşullar Nelerdir?
Bu vize türüyle İngiltere’ye gitmek için gereken bazı temel koşullar aşağıdaki gibidir:
18 yaşından büyük olmanız,
B-2 İngilizce yeterliliğine sahip olmanız ve
Kamu fonu olmadan kendi geçiminizi sağlayabilecek kadar bir birikime sahip olmanız,
Kuracağınız iş ile ilgili detaylı ve size özel hazırlanan bir İş Planı sunmak,
İş Planınızın ve başvurunuzun İngiltere’de yetkili kurumlar tarafından onaylanaması,
İngiltere’de daha önce yasal olmayan yollarla bulunmamış olmak,
gerekmektedir.
Ayrıca başvurmadan önce 90 (müteakip) gün boyunca, banka hesabınızda en az 1000 GBP bulundurmanız gerekmektedir. Burada amaç, İngiltere’ye seyahat ettiğiniz süreçte kendi geçiminizi başkalarının yardımı olmadan (örneğin kamu fonu) sağlayabileceğinizi, yeterli birikimlere sahip olduğunuzu gösterebilmektir.
Start-up Vizesini Almak Ne Kadar Sürer / Zaman Alır?
En erken başvuru tarihi, Birleşik Krallık’a gitmek isteyen kişinin, seyahat tarihinden 3 ay önce olmaktadır. Örnek verecek olursak, 15 Mayıs tarihinde seyahat etmeyi planlayan kişi 16 Şubat’ta başvuru yapmalıdır.
Vize başvurunuza ilişkin karar sonucu genellikle 3 hafta içerisinde gelmektedir. Tabii başvurunun yapıldığı ülkeye göre bu süre farklılık gösterebilmektedir.
Start-Up Vize Ücretleri Nedir?
Başvurunun yapıldığı ülkeye göre vize ücreti miktarları farklılık göstermektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler için, Birleşik Krallık dışından başvuru yapıyor ise ücret 308 GBP fakat Birleşik Krallık içinden başvuru yapıyor ise vize başvuru ücreti = 438 GBP dir.
Start-up vizesi başvurusuna dahil olarak, sağlık hizmeti ek bedeli ödemeniz gerekecektir. Bu ek bedelin hesaplanması, başvurunun içeriğine göre değişecektir. Başvuru yapmadan önce bu bedeli hesaplamakta oldukça faydalı olacaktır.
Start-up Vizesi ile İngiltere’de Ne Kadar Süre Kalabilirsiniz?
Start-up vizesi ile Birleşik Krallık’ta 2 yıl boyunca kalabilirsiniz. Bu vize tipinde, Ankara Anlaşması’ndan farklı olarak vize süresini uzatmak için başvuru yapamazsınız.
Ancak 2. yılın sonunda başka vizelere geçiş yapabilirsiniz. (İnnovator Visa gibi)
Start-up Vizesinin Avantajları Nelerdir?
Kurduğunuz işletmeyi işletirken, başka işlerde işçi olarak da çalışabilme imkanı tanınmaktadır.
Vizeniz birden çok giriş çıkışlı, yani multi vize nitelikli olacaktır.
Başvuran kişilerle birlikte gelen herkes İngiltere’de istediği işi yapabilecek ya da eğitim hayatına devam edebilecektir.
Start-up Vizesi İle Ne Yapabilirsiniz?
Aile bireylerinizi beraberinizde getirebilir,
Başka vize türlerinden bu vize türüne geçiş yapabilir ve
Kuracağınız işletmede çalışmanın yanında başka işlerde de çalışabilirsiniz.
Start-up Vizesi İle Ne Yapamazsınız?
Kamu fonundan yararlanamaz,
Eğitim alan doktor veya diş hekimi olarak çalışamaz,
Profesyonel bir sportmen, örneğin spor koçu olarak çalışamaz ve
Birleşik Krallık’a bu vize ile yerleşemezsiniz.
Başvurucuya bağımlı olan aile bireyleri, bu vize tipi ile Birleşik Krallık’a başvurucu ile birlikte gelebilirler. “Bağımlı kişiler”, başvurucunun eşi ve 18 yaşının altındaki çocuklarını kapsamaktadır.
Start up vizesine başvuran kişinin kendisini geçindirmek için gereken olan 1000 GBP birikimine ek olarak, kendisine her bağımlı kişi için 630 GBP birikim bulundurması gerekir. Aynı şekilde, bu birikimlerin de başvurudan önceki 90 (takip eden) gün boyunca banka hesabında durması gerekmektedir.
İngiltere dışından yapılan başvurular internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Vize başvuru merkezinden alınacak randevudan sonra başvurucunun parmak izleri ve fotoğrafı alınmaktadır.
Start-Up Vizesi Kapsamında Sunduğumuz Hizmetler
- İş Planınız İngiliz İş Mantığına göre İngiltere’de yaşayan iş ortaklarımız tarafından hazırlanacaktır. İş Planı İçeriği:
Cover Letter Bölümü
İşin Özeti ve Kişisel Veriler Bölümü
Market Analizleri – Güncel
Rakip Analizleri – Güncel
Maaş/kazanç Verileri
Start-up Summary Menü
SWOT Analizleri
Hedef Müşteri Analizleri
Hizmetler Görevler Bölümü
İstihdam Verileri
Reklam Çalışmaları
Finansal Plan Bölümü
- Finansal Tablolarınız hazırlanacak.
- Hazırlanacaklar Listesi tarafımızdan gönderilecek.
- Sermaye açıklama dosyası hazırlanacak.
- Hediye/Gift Mektubu hazırlanacak.
- Örnek CV sizinle paylaşılacak.
- Birebir Danışma Desteği Sunulacak.